Wat voor schoenen heb ik nodig?
Voor het voetenwerk heb je schoenen of laarsjes met een stevige blokhak en een gladde zool nodig. Je hebt niet meteen “echte flamencoschoenen” nodig, maar als je je wat langer met flamenco bezig wilt gaan houden, loont de investering wel. “Echte flamencoschoenen” zijn stevig, hebben spijkers in de zool en een bandje of een elastiek over de wreef. Flamencoschoenen kun je bijvoorbeeld kopen bij de Nederlandse webwinkel Moda Flamenca. De kosten liggen tussen de 75 en 140 euro, afhankelijk van het merk en de stevigheid. De eigenaresse van de winkel danst zelf ook flamenco en kan je goed adviseren. Op verzoek kun je de schoenen bij haar thuis in Sassenheim eerst komen passen. Let er zelf goed op dat je de schoenen beslist niet te groot koopt: de schoenen moeten aan alle kanten goed strak om je voet zitten.

Wat voor kleding kan ik het beste aandoen?
In de lessen wordt (voor de vrouwen) aandacht besteed aan het goede gebruik van een flamencorok. Een flamencorok heb je echter niet meteen nodig. Een “echte flamencorok” is lang (tot op de enkels) en tot de heupen strak en daarna heel wijd (minimaal een hele cirkel). Je kunt een rok kopen bij Moda Flamenca (vanaf 40 euro) of zelf (laten) maken (zie onder).
Mannen dansen heel “stoer” met een gilet.
Trek verder kleding aan die lekker zit en waarin je goed kunt bewegen.

Hoe maak ik een flamencorok?
In 2005 heeft Joline een handleiding geschreven voor het maken van een wijde flamencorok, je kunt deze hier downloaden: Handleiding flamenco rok. Inmiddels is de flamencomode in Spanje wel iets aan het veranderen: de rokken zijn vaak iets minder wijd en vallen niet alleen strak op de heupen, maar ook op het bovenste deel van het bovenbeen. Je kunt dit eventueel zelf aanpassen in het patroon (de “heuphoogte” wordt dan lager). Mode of niet, zorg dat je je rok niet té strak maakt, anders kun je er niet meer mee zwieren.

Heb je een partner nodig om flamenco te dansen?
Nee, voor flamenco heb je geen partner nodig. Natuurlijk mag je je partner wel meenemen (zie ook hieronder).

Kunnen mannen ook flamenco dansen?
Jazeker, en hoe!! In de lessen wordt specifiek aandacht besteed aan het aanleren van een krachtige houding en een mannelijke manier van armen en handen bewegen.